S. 7: Sprog

engelsk A

spansk begynder A

tysk fortsætter B

Lær studieretning 7 bedre at kende:

Hvad er det fede ved studieretning 7?

Hvorfor skal du vælge denne studieretning? Hvordan kommer din hverdag til at se ud? Og hvad kan du blive? Læs med og bliv klogere på studieretning 7.

Hvilke fag skal du have?

Udover studieretningsfagene indeholder en stx også en række obligatoriske fag. Herudover har du også en række frie valg af for eksempel kunstnerisk fag, andet fremmedsprog, m.m. Få overblik over alle dine fag og valgmuligheder i studieretning 7:

1. Du skal have en række obligatoriske fag
2. Du skal vælge et andet fremmedsprog
3. Du skal vælge et kunstnerisk fag
4. Du skal vælge en række valgfag

Hvad får du adgang til?

Hvad drømmer du om at blive? Uddannelsesguidens Adgangskort giver dig overblik over, hvilke videregående uddannelser du får adgang til med studieretning 7. Se for eksempel om drømmestudiet er med på listen.

Hvad er det fede ved studieretning 7?

Vi har samlet svarene på de hyppigst stillede spørgsmål, vi får, om studieretninger. Her kan du dykke ned i svarene og finde ud af, om denne retning er lige noget for dig.

Hvorfor skal du vælge denne studieretning?

Har du sprogører? Kan du hurtigt få tungen på gled? Har du næse for kommunikation? Hvis denne beskrivelse sidder lige i øjet, skal du vælge studieretning 7.

N.B. Med studieretningfaget tysk fortsætter B kan du kun vælge denne studieretning, hvis du har haft tysk i grundskolen.

Hvad kan du forvente at komme til at arbejde med?

Vidste du, at spansk er verdens næstmest talte sprog efter kinesisk, og at engelsk følger lige efter på en tredjeplads? Eller at tysk tales af hele tre lande i Europa?

Med denne treenighed af sprælske og sprøde sprog spreder du dit talent over mange kontinenter – særligt Europa, Sydamerika og Nordamerika. Og med tysk, engelsk og spansk i kufferten – eller lige på tungen – er du klar til at indtage verden som eksempelvis backpacker, guide, translatør eller kommunikationsansvarlig i en international virksomhed.

Og du behøver ikke vente tre års studier på at komme ud at møde verden og afprøve dine talegaver, for selve studieretningen byder på intet mindre end tre udlandsophold i henholdsvis England, Spanien og Tyskland. Så uanset om du brænder for at study, studieren eller estudiar, kommer du til at prøve kræfter med kommunikation, samarbejde og forståelse for andre kulturer.

Hvordan kommer din hverdag til at se ud?

Når du ikke er ude at rejse med dine klassekammerater, vil dagligdagen på gymnasiet typisk byde på grammatikundervisning, samtale, tekstlæsning og kulturforståelse.

Du vil få historisk og kulturelt overblik over verdenshistorien fra spansk kolonitid over Hitlers nazi-Tyskland til det overraskende Brexit i England. Du opnår indsigt i, hvad en spansk siesta er, hvorfor den amerikanske våbenlov er så omdiskuteret, og hvad det vil sige at holde oktoberfest i Tyskland.

På det mere teoretiske plan vil du lære håndværket at formulere dig flydende og korrekt både skriftligt og mundtligt på tre forskellige fremmedsprog samt anvende begreber som kongruens, syntaks og ordstilling. Så uanset om du betragter dig selv som en verdensborger eller en ordkløver, lander du utvivlsomt på rette hylde med denne studieretning.

Hvad kan du blive med denne studieretning?

Studieretning 7 er for dig, der gerne vil uddanne dig videre inden for sprog, kultur eller kommunikation og måske har lyst til at arbejde i en international organisation eller virksomhed.

Du kan helt konkret teste, hvilke videregående uddannelser du får adgang til med studieretning 7 i sektionen “Hvad får du adgang til?“, hvor du guides i brugen af Uddannelsesguidens Adgangskort.

Hvilke fag skal du have?

For at gøre det let for dig, giver vi dig her en konkret oversigt: først over de obligatoriske fag og derefter over alle dine valgmuligheder i studieretning 7.

Du skal have en række obligatoriske fag og niveauer:

Obligatoriske fag er en gruppe fag, som alle gymnasieelever skal have på et vist niveau. De sikrer at stx-uddannelsen er alment dannende og lever op til ministeriets krav til fag og niveauer.

I denne studieretning skal du derfor udover dine studieretningsfag engelsk A, spansk begynder A og tysk fortsætter B have disse fag på de anførte niveauer:

dansk A
historie A
biologi C
fysik C
idræt C
kemi C, naturgeografi C eller informatik C

matematik C
oldtidskundskab C

religion C
samfundsfag C

Du skal vælge et andet fremmedsprog:

I alle studieretninger skal du have et sprogfag (udover engelsk, som er obligatorisk). Vi udbyder:

fransk begynder A
fransk fortsætter B
italiensk A
spansk A
tysk fortsætter B

Vigtigt! Hvis du efter grundforløbet vælger studieretning 7 med spansk begynder A og tysk fortsætter B som studieretningsfag, så ændrer dette dine valgmuligheder. Har du på din ansøgning valgt et andet “andet fremmedsprog” end de to, vil du blive vejledt om, hvorvidt dit ønske i stedet  kan opfyldes som valgfag.

Du skal vælge et kunstnerisk fag:

I alle studieretninger skal du have et kunstnerisk fag. Vi udbyder:

billedkunst C
dramatik C
mediefag C
musik C

Du skal vælge en række valgfag:

I 2.g. og 3.g. kan du vælge imellem en række valgfag. Du vil få uddybende og personlig vejledning om fagene og dine muligheder i løbet af dit første år, hvor vi blandt andet afholder orientering om valgfag. Du behøver altså ikke tage stilling til dine valgfag, inden du vælger studieretning.

Der er et loft for antal af fag og niveauer, en stx kan bestå af. Dit antal af valgfag samt på hvilke niveauer, du kan vælge dem, afhænger blandt andet af dine studieretningsfag og dine tidligere valg af for eksempel dit andet fremmedsprog og kunstnerisk fag.

Vores udbud af valgfag for denne studieretning ser sådan ud:

Valgfag på A-niveau:

biologi
fransk begynder

fransk fortsætter
fysik
italiensk begynder
kemi
matematik
musik

samfundsfag

Valgfag på B-niveau:

billedkunst
biologi
dramatik
filosofi
fransk fortsætter
fysik
idræt

informatik
kemi
matematik
musik

naturgeografi
psykologi
religion
samfundsfag

Valgfag på C-niveau:

astronomi
billedkunst
dramatik
erhvervsøkonomi
filosofi
informatik
kemi
latin

mediefag
musik
psykologi

Hvad får du adgang til med studieretning 7?

På Uddannelsesguidens Adgangskort kan du se, hvilke videregående uddannelser studieretning 7 giver dig direkte adgang til på baggrund af dine fag og niveauer.

Vigtigt! Vejledning til Adgangskortet

På linket til prøvekortet har vi som andet fremmedsprog fag valgt “tysk fortsætter B”. Hvis du vælger et andet fremmedsprog end tysk, skal du selv justere kortet.

OBS! Kortet er udfyldt uden valg af valgfag, da vi afventer vedtagelsen af en ny gymnasielov ifht. antal og niveauer. Tilføjelsen af dine valgfag vil naturligvis åbne op for adgang til endnu flere videregående uddannelser.    

Hvis du er i tvivl om, hvilke muligheder du har for valg af fag/valgfag og niveauer i din studieretning, kan du se guiden ovenfor under overskriften “Hvilke fag skal du ellers have?“. Du vil også i grundforløbet, inden du vælger studieretning, få konkret vejledning om, hvad de forskellige studieretninger er adgangsgivende til.

Du er naturligvis også altid velkommen til at kontakte vores gymnasievejledere eller administration, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til at finde ud af, om studieretning 7 giver dig adgang til drømmestudiet.