Aalborghus Eliteidræt

Dyrker du idræt på eliteniveau og står over for at skulle vælge ungdomsuddannelse, så er Aalborghus Eliteidræt et godt valg. Hos os får du idræt og uddannelse i balance.

Åbent Hus for Eliteidræt

Torsdag den 19. januar 2023 fra kl. 19.00-21.00 byder vi inden for til åbent hus, og kl. 20.00 kan du i lokale Ø126 blive klogere på, hvordan vi strikker det hele sammen, så du både kommer i mål med en ungdomsuddannelse samtidig med, at du får plads til din sport.

Spørgsmål

Tag endelig fat på os, hvis du har nogle spørgsmål. Du er altid velkommen til at kontakte:

 • Vicerektor Grethe Andersen på tlf.: 25 32 10 15 eller pr. mail GA@aalborghus.dk eller
 • Eliteidrætskoordinator Kasper Sørensen på tlf.: 40 20 17 14 eller pr. mail KS@aalborghus.dk.

Mød fire eliteidrætselever

Aalborghus Eliteidræt er både for Team Danmark-elever og for andre eliteudøvere, og vi har mange sportsgrene repræsenteret på skolen. Herunder kan du møde Line, Michael, Juliane og Karoline, der sætter lidt ord på, hvordan det er at være eliteidrætselev hos os.

Hvorfor blive elev på Aalborghus Eliteidræt?

 • Særlige klasser med atleter: Du får mulighed for at komme i klasse med andre eliteidrætselever, som også dyrker idræt på højt plan. Derfor vil dine klassekammerater have forståelse for dig og dine prioriteter, når du fx vælger træning over byturen. Du vil møde et klassesammenhold med opbakning til og interesse for din idrætskarriere.
 • Morgentræning i skemaet: Du får fast morgentræning i dit skoleskema, hvor du enten kan træne hos Elitesport Aalborg, bruge skolens faciliteter eller træne hos/med din egen klub.
 • Mulighed for forlænget uddannelse: Hvis du er Team Danmark-elev, har du mulighed for at få forlænget dit uddannelsesforløb til fx fire år. Du behøver ikke beslutte dig med det samme.
 • Supplerende undervisning: Hvis du er Team Danmark-elev, har du mulighed for at modtage ekstra undervisning, hvis du er fraværende i forbindelse med træningslejre og stævner.
 • Fleksibilitet: Du vil møde stor fleksibilitet fra skolen og dine lærere i forhold til den daglige undervisning, lektier og afleveringer, hvis du laver aftaler om dine behov. Du har også mulighed for at flytte større projekter og eksamener, hvis du tager kontakt til vicerektor Grethe Andersen.
 • Team Danmark Uddannelsespartner: Du kommer på et gymnasium, der er Team Danmark Uddannelsespartner, og det garanterer dig en række kvalitetskrav. Aalborghus Eliteidræt er både for Team Danmark-elever og andre udøvere, og skolen har et godt samarbejde med Team Danmark.
 • Samarbejde med hjem og klub: Du kommer i trygge hænder hos et uddannelsesteam, der har gode erfaringer med at samarbejde tæt med hjem og klub, så vi sammen kan hjælpe dig bedst muligt.
 • Vejledning: Du får tilbudt vejledning og støtte af eliteidrætskoordinator og coach Kasper Sørensen og gymnasievejleder og coach Martin Randrup, som følger dig tæt i din studietid.
 • Life Skills: Du bliver uddannet i at tackle de udfordringer, der er ved at have en dobbeltkarriere og skulle jonglere mange bolde. Du får mulighed for at deltage i “Life Skills”-kurser og høre foredrag med topatleter, der selv har prøvet udfordringerne på egen krop.
 • Moderne faciliteter: Du kommer på et gymnasium med moderne idrætsfaciliteter, blandt andet en stor multihal og eget styrketræningsrum, som du kan bruge både i og uden for undervisningen.
 • Stærkt idrætsmiljø: Du kommer på et gymnasium med en særlig sportslig atmosfære og med mange atleter samme sted.
 • Alsidigt idrætsmiljø: Du kommer på et gymnasium, hvor mange forskellige idrætsgrene er repræsenteret – der er også plads til din.
 • Erfaren medspiller: Du kommer på et gymnasium, der har solid erfaring med at uddanne elever med en dobbeltkarriere og som samarbejder med andre europæiske eliteidrætsskoler.

Team Danmark Uddannelsespartner

Ikke alle elever, der starter på Aalborghus Eliteidræt, er Team Danmark-elever. Vi har dog et tæt samarbejde med Team Danmark, og når det er et fordelagtigt match for en elev, og hvis du som elev selv ønsker det, så er der stor hjælp at hente i forhold til at få etableret kontakt og skrevet ansøgning. team-danmark-uddannelsespartnerAalborghus Gymnasium kan som en af 60 ungdomsuddannelser i Danmark kalde sig for Team Danmark Uddannelsespartner. Det kan vi, fordi vi lever op til en række kvalitetskrav, der sikrer en særlig god ordning for vores eliteidrætselever, så de på bedste vis kan balancere både idræt og uddannelse. Læs mere om Team Danmark her.

Sådan er det at gå på Aalborghus Eliteidræt

“Det er virkelig super fedt at gå i klasse med en masse andre eliteidrætsudøvere. Vi forstår hinanden. Vi forstår, at man ikke kan gå ud og drikke i weekenden, og at man lever den livsstil man gør.”

Nicolaj Jørgensen. Tidligere målmand Hobro IK og tidligere elev på Aalborghus Eliteidræt.

“Vores coach har været rigtig god. Han hjælper så meget og holder os i ørerne på samme tid. Han er virkelig god til at følge op og spørge om, hvornår man skal rejse. Men det gælder faktisk hele skolen og alle lærerne, synes jeg. De er bare så søde til at hjælpe.” 

Mie Ø. Nielsen. Tidligere elitesvømmer og tidligere elev på Aalborghus Eliteidræt.

Hør mange flere eliteidrætselever fra forskellige idrætsgrene fortælle om, hvad de er glade for ved Aalborghus Eliteidræt lige her.

Uddannelse på lige fod med andre

Med Aalborghus Eliteidræt får du en gymnasiel uddannelse (stx) på lige fod med alle andre gymnasieelever. For at kunne samle alle idrætsudøvere i særlige eliteidrætsklasser med en række fordele er det nødvendigt, at alle i klassen har næsten samme studieretning, så I kan arbejde sammen om emner og forløb. Er du interesseret i en hf-uddannelse, kan du kontakte gymnasievejleder og coach Martin Randrup pr. mail.

Vi har valgt at samle vores eliteidrætselever i fælles klasser om studieretning 4 og 5, fordi det blandt andet er dem, der giver dig flest muligheder for selv at sammensætte og tilvælge andre fag, du gerne vil arbejde med. Det er få af vores idrætselever, der vælger at prioritere andre studieretninger, fordi de ikke vil gå glip af de store fordele, der er ved at gå i klasse med ligesindede udøvere. Du har dog naturligvis mulighed for at tage en snak med os om, hvordan din studietid vil se ud, hvis du vælger enten en anden studieretning eller hf. De fordele, der ligger uden for klasseværelset og klassemiljøet, som fx fleksibilitet og forståelse fra lærerne, vil du stadig møde hos os.

Studieretning 4:

Samfundsfag A + Matematik A

Studieretning 5:

Samfundsfag A + Engelsk A

Lær mere om studieretning 4 her. Lær mere om studieretning 5 her.

Derfor skal du vælge en dobbeltkarriere

Dual career/dobbeltkarriere er det udtryk, eksperterne bruger, når de taler om at tage en uddannelse samtidig med, at du koncentrerer dig om din idrætskarriere. Og de er ikke i tvivl om, at det ofte er de udøvere, der har et stærkt fokus på begge områder, der ender med en karriere på højeste idrætsmæssige plan. Dobbeltkarriere handler naturligvis om at have noget at falde tilbage på, men det handler i høj grad også om at optimere sit fokus. Erfaringerne fra vores samarbejde med andre eliteidrætsgymnasier siger, at det er de dobbeltfokuserede, der når længst.

“Ofte har jeg erfaret, at de spillere, der kan administrere begge dele [idræt og uddannelse], også er de spillere, der kommer igennem nåleøjet inden for vores sportsgren. Man har i høj grad brug for intellektet og de kompetencer, der udvikles i ungdomsuddannelsen, på banen.”

Poul Erik Andreasen. Tidl. talentchef i AaB.

Alle idrætsudøvere kender til perioder, hvor resultaterne ikke lige flasker sig. Her kan uddannelse være en tryg havn at søge i. Uddannelse er generelt godt for identitetsfølelsen og selvværdet, både efter idrætskarrieren er slut, men bestemt også imens.

“Det er fedt at præsentere sig som eliteudøver, men det er ikke altid fedt kun at præsentere sig som tidligere eliteudøver. Noget, mange har problemer med, når de stopper karrieren, er statusfald, og derfor er uddannelse netop så vigtigt for selvværdet.”

Rasmus Haagensen. Tidl. elitehåndboldspiller i AaB og studievejleder ved Study4Player (AAU).

Mød vores team

Vores eliteidrætselever er i gang med to uddannelser på samme tid. En dobbeltkarriere kræver god planlægning, og det er derfor ekstra nødvendigt med struktur i hverdagen. Her hjælper vores team bag Aalborghus Eliteidræt bestående af vicerektor Grethe Andersen, eliteidrætskoordinator og coach Kasper Sørensen og studievejleder og coach Martin Randrup.

På Aalborghus Eliteidræt ved vi, at samarbejdet med klubberne og dit bagland er vigtigt for, at du får de mest optimale rammer og chancer for at opnå en karriere på det højeste idrætsmæssige plan. Vi har god erfaring med at uddanne atleter med en dobbeltkarriere, og den feedback, vi får om samarbejdet fra klubberne, er positiv.

“Vi sætter stor pris på skolens indstilling og forståelse. De har gode rammer for elitesportsudøvere, med træningsplads indlagt i skemaet og den nødvendige fleksibilitet. Vi har et godt samarbejde, og vi er fælles om at guide de unge gennem uddannelsen, både i klubben og på skolen.”

Poul Erik Andreasen. Tidl. talentchef i AaB.

Har du spørgsmål om uddannelsen?

Kontakt os gerne. Vi ser frem til at høre fra dig.

Kasper Sørensen / Eliteidrætskoordinator: KS@aalborghus.dk
Martin Randrup / Studievejleder: MP@aalborghus.dk
Grethe Andersen / Vicerektor: GA@aalborghus.dk