Elever er begejstrede for udveksling

18 elever er netop vendt hjem efter et spændende kulturmøde med vores samarbejdsskole Convitto Nazionale i Rom. De fortæller, at det var intet mindre end fantastisk.

”Det var en mega fed tur og helt fantastisk”. Glæden bobler næsten over hos Sofie Burmester Løkkegaard, Ditte Tvedergaard Madsen og Sofie Morville Kruse fra 1.d, da de skal fortælle om deres udveksling i den italienske hovedstad, og ordene strømmer ud i projektilfart – men de har også set og oplevet en masse, så der er nok at fortælle om.

”Jamen, det var både de store og små ting, der var så fine, fortæller Sofie Løkkegaard.

“Bare det at gå rundt i Roms gader og stræder og fornemme det hele. Se de vilde seværdigheder. Se solen stå op over en af de mange ruiner. Duften af pizza. Alle de der indtryk, der er anderledes, som man ikke lige har i Danmark”.

Og Ditte Madsen supplerer: “Og så var det rigtig fedt at være på tur med nogle fra de andre klasser og lære dem at kende! Og så selvfølgeligt også selve udvekslingen med italienerne, der var udfordrende på grund af de kulturelle forskelle, men også helt vildt fedt, fordi det har rykket noget. Og så var de også vildt søde og gæstfrie”.

Hvis vi starter fortælleturen ved “de vilde seværdigheder og ruiner”, så er listen lang. Udvekslingsholdet har set Den Spanske Trappe, Trevi-fontænen, Vatikanet, Peterskirken, Pantheon, Katakomberne, De Romerske Bade og meget, meget mere. De mange oplevelser har gjort tydeligt indtryk. Sofie Kruse, fortæller:

”Man tænkte bare, hvordan kan der blive ved med at være pæne ting overalt?! Uanset om man var på museum eller gik rundt i Roms gader på shopping, så var der bare pæne ting, skulpturer, udskæringer og marmor overalt”. 

Hun fortsætter: “Vi blev ved med at snakke om, at vi burde tage billeder af alting i panorama eller filme alting i 360 grader. For det var bare sådan: Hov, se lige op eller se lidt til højre, der er noget vildt. Vend dig lige om, der er noget smukt”.

Med en lettere nervepirrende guidet tur i Katakombernes ”vilde labyrint” og en tur i de smukke og imponerende Romerske bade har Rom meget at byde på. Pigerne er særligt imponerede over, hvordan de har kunnet bevare alting så fint frem til i dag.

Men det er alligevel turene udenfor Rom, der har sat de største spor her dagen efter, de er kommet hjem igen. 

Holdet har blandt andet været på besøg på en vingård, set et vulkansk magma-kammer i Manziana og været en tur ved havet. Det ekstra store indtryk fra netop disse ture har dog nok primært bund i kontrasten til den hektiske storby og det travle program. Og så lige de 18 graders varme der lige nu er i Italien, i modsætning til det vinterrige og sneprydede februars-Danmark.

Sofie Løkkegaard fortæller om turen til havet: ”Det var så fedt at have en dag udenfor Rom, hvor der var mindre fart på, og man bare kunne fordøje indtrykkene lidt. Bare at sidde der ved havet i vores t-shirts og slikke sol”.

Kulturmøde med gæstfrie tidsoptimister

Under opholdet boede de 18 Aalborghus-elever selv hos italienske elever fra Aalborghus Gymnasiums samarbejdsskole Convitto Nazionale. De samme italienske elever besøgte Danmark tilbage i november, og denne tur er derfor et glædeligt gensyn, hvor det nu var italienernes tur til at vise deres skole og hjemby frem. Sofie Løkkegaard, Ditte Madsen og Sofie Kruse er enige om, at det har været en positiv oplevelse at møde italienerne i deres hjemland:

”Det var så stor en oplevelse. Vi boede hos de samme elever [fra besøget i Danmark] og deres familier, og de var bare så søde og super gæstfrie”.

“Vi lærte ligesom, hvad en italiensk familie går ud på. Det var fedt. Det der med at komme ind og være en del af familien, det er bare en helt anden oplevelse end at bo på hotel. Man kommer virkelig helt ind”.

Og pigerne fortsætter næsten enstemmige: “Bare det at se, hvordan de indretter sig helt anderledes. Igen med marmor og malerier og den slags i en helt anden stil”.

Noget af det de tre piger tænker tilbage på som noget særligt her bagefter, er netop også de oplevelser, de har haft sammen med de italienske familier, og som derfor har været helt unikke. Sofie Løkkegaard fortæller om oplevelserne med sin italienske familie:

”Moren i min familie lavede de her fantastiske måltider hver aften, jeg spiste der. Og så tog de mig med til en sø, så jeg fik lov til at se noget, der var virkelig lokalt”. 

Hun uddyber grinende oplevelsen: “Der var ingen turister, og folk var for eksempel ikke vant til at se mit helt lyse hår, så de kiggede helt vildt og kom hen og roste det og snakkede med mig og familien. Det var altså lidt sjovt”.

I kulturmødet med italienerne er pigerne også stødt på nogle forskelle, der har rykket ved deres opfattelse af verden og sat deres tålmodighed på en prøve.

For det første får eleverne i Italien karakterer for deres opførsel, og der er derfor stor forskel på det afslappede forhold, de selv oplever til deres lærere herhjemme.

Det er en sjov ting at vide, som får pigerne til at sætte mere pris på deres egen afslappede hverdag.

Til gengæld har de i Italien et helt andet og mere afslappet forhold til tid og aftaler, og “tidsoptimismen” har været en lidt af en udfordring for pigerne, der oplevede, at de konstant skulle være forandringsparate, fordi planer blev forsinkede eller helt lavet om.

Ditte Madsen fortæller: ”Det var en stor udfordring for mig personligt, at alting var så løst, fordi jeg er meget struktureret. Man skulle være omstillingsparat hele tiden. Jeg tror, vi som danskere er vant til at have ret detaljerede planer om, hvordan og hvornår. Bum bum bum. Og når man så er afhængig af nogen, der ser anderledes på det, så er det en udfordring”.

“Jeg var lidt frustreret i starten, men det hjalp at sige til mig selv, at nåh ja, det er jo bare et kulturmøde, og det er sådan det er. At give slip. Det har været en vigtig lektie for mig”.

Seneste nyt fra Aalborghus Gymnasium